Ξηρικά ψυχανθή - Σιτηρά

Τα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι φυτά διπλής σπουδαιότητας γιατί τόσο ο σανός (ξηρό χόρτο) όσο και ο καρπός τους αποτελούν ζωοτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας, εξαιτίας της σημαντικής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (μέχρι 30%, αλλά και 35%), ανόργανα άλατα ασβεστίου και φωσφόρου και σε βιταμίνες A και D, που θεωρούνται στοιχεία απαραίτητα στη διατροφή των παραγωγικών ζώων. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η ποσοτική υπεροχή των ψυχανθών σε πρωτεΐνες συμπληρώνεται και από ποιοτική υπεροχή ως ανώτερης βιολογικής αξίας, γεγονός που δίνει πρόσθετη αξία στις ζωοτροφές των ψυχανθών, για τη συμπλήρωση των καρπών των σιτηρών, που μόνοι τους δεν έχουν τις κατάλληλες πρωτεΐνες για να αποτελέσουν ένα εξισορροπημένο σιτηρέσιο για τα ζώα.
 
 
Θρεπτική αξία της μηδικής
 
Η μηδική, που δικαίως ονομάζεται «βασίλισσα των κτηνοτροφικών ψυχανθών», είναι μία ζωοτροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, άλατα, βιταμίνες και σε μερικές άγνωστες ακόμα ουσίες, οι οποίες διεγείρουν την όρεξη και υποβοηθούν το χώνεμα των άλλων τροφών, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα τη γρηγορότερη ανάπτυξη των ζώων. Για το λόγο αυτό η επιδιωκόμενη ταχύρρυθμος ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θα πρέπει να βασισθεί στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σανού μηδικής.
 
Ειδικότερα ο σανός της μηδικής - περιέχει τις εξής θρεπτικές ουσίες, σε 100 χιλιόγραμμα τροφής:
 
 
Σύνθεση σανού μηδικής κανονικής αναπτύξεως ανά 100 χιλιόγραμμα τροφής 
 
Πρωτεΐνες                                                        6-20 χιλιόγραμμα
Λίπη                                                                 1,8-2 χιλιόγραμμα
Μη αζωτούχες εκχυλίστηκες ουσίες            37 χιλιόγραμμα
Άμυλαξία                                                          22,4 χιλιόγραμμα
 
 
Θρεπτική αξία του χόρτου μηδικής σέ σύγκριση με άλλες ζωοτροφές
 
Είδος ζωοτροφής-Μονάδες αμυλαξίας ανά χιλ. χιλ/μο-Πεπτά λευκώματα γρ./χιλ.
 
1. Χόρτον μηδικής                   300                                                   120
2. Καρπός αραβοσίτου           800                                                     80
3. Καρπός κριθής                    700                                                     90
4. Καρπός σίτου                      740                                                   100
 
Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι το χόρτο της μηδικής υπερτερεί σαφώς όλων των άλλων ζωοτροφών σε πεπτά (αφομοιώσιμα) λευκώματα. Από πειράματα προκύπτει ότι ο σανός της μηδικής αποτελεί τη θρεπτικότερη ζωοτροφή για τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, τους παχυνομένους μόσχους, τα πρόβατα, τα πουλερικά, τους χοίρους κ.λ.π.
Η περιεκτικότητα του σανού στή βιταμίνη «καροτίνη» και σε λοιπές βιταμίνες, συντελεί μεγάλως στην ανάπτυξη υγιών μοσχαριών.
Επίσης, λόγω της μεγάλης θρεπτικότητος και της νοστιμάδας του, ο σανός της μηδικής αυξάνει τον μυρικασμό των παχυνομένων μόσχων με αποτέλεσμα την γρήγορη αύξηση του βάρους τους.

 

Θρεπτική αξία του χόρτου Βρώμης

Η Βρώμη είναι ένα σιτάρι δημητριακών που είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές των ζώων και των ζωοτροφών στον κόσμο. Τρέφονται συνήθως τα άλογα και τα μηρυκαστικά λόγω των εξαιρετικών διατροφικών ιδιοτήτων τους για να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε την μεγάλη κοιλία και τη λειτουργία του εντέρου. Η καλλιέργεια ζωοτροφής βρώμης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε άμυλο, καθιστώντας την μια εύπεπτη τροφή. Η Βρώμη είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με τα απαραίτητα μέταλλα και είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης σε σύγκριση με άλλες ζωοτροφές.

Η σίτιση με βρώμη είναι καλό για την πέψη και έχει πολλά άλλα οφέλη, όπως τα εξής:

·         Χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο

·         Καλό για ζύμωση μεγάλης κοιλίας

·         Πλούσια πηγή πρωτεΐνης

·         Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και απαραίτητα μέταλλα